ETIOPIJA, RAS DAŠAN 4550 m – TREKING PO SEMIJENSKIM PLANINAMA
» » ETIOPIJA, RAS DAŠAN 4550 m – TREKING PO SEMIJENSKIM PLANINAMA

ETIOPIJA, RAS DAŠAN 4550 m – TREKING PO SEMIJENSKIM PLANINAMA

ETIOPIJA

Datum: 16.11-07.12.2024. godine

VISOKOGORSKA ZIMSKA AKCIJA
TEŽINA: SREDNJE NAPORNO

PLAN PUTOVANJA:

Etiopija, država smeštena u regiji poznatoj kao Rog Afrike, pruža izuzetno bogat istorijski i kulturni program, kao i prelepe predele beskrajnih planina koji će vas zauvek zarobiti. Nudi vam se odlična treking tura po Semijenskim planinama, upoznavanje sa divljim životom, ali i predivnim istorijskim lokalitetima, poput crkava u kamenu u Lalibeli, ostrvskih manastira na jezeru Tana itd. Zemlja jedinstvene tradicije, zanimljivih plemena. Etiopija je zemlja kafe. 
PLAN PUTOVANJA:
Dan 1: Avio let Beograd - Adisa Beba. Transfer od aerodroma do hotela.
Dan 2: Nakon ručka, polazimo u obilazak istorijskih znamenitosti Adis Abebe, uključujući i Nacionalni arheološki muzej, u kojem možemo videti 3,2 miliona stare ostatke Lusi, čiji su ostaci otkriveni 1974. godine. Možemo posetiti i Crkvu svete Trojice, kao i planinu Entoto koja se uzdiže do visine od 3.200 m i pruža predivan pogled na grad.
Povratak u hotel. Noćenje.
Dan 3: Rano ujutro polazak za Bahir Dar (glavni grad regije Amhara, smešten na obali jezera Tana), preko grada Debre Markos, nekadašnje kraljevske prestonice iz XIX veka. Poseta kamenom Portugalskom mostu iz XVII veka, za koji se tvrdi da je prvi most u Etiopiji. Po obilasku mosta, ulazimo u spektakularnu klisuru Plavog Nila. Klisura je duga gotovo 400 km, a duboka i do 1500 m. Noćenje u Bahir Daru, u hotelu. Vreme provedeno u vožnji 8 sati/560 km.
Dan 4: Ujutro krećemo brodom u obilazak jezera Tana, najveće jezero u Etiopiji, izvorište Plavog Nila. Posetićemo manastire skrivene na ostrvima ovog svetog jezera. Obići ćemo Zege poluostrvo i manastire Azuva Marjam i Ura Kidane Meret, kao i ostrvski manastir Debre Marjam sa pogledom na Plavi Nil. U popodnevnim časovima obilazak vodopada na Plavom Nilu. Kratka šetnja po okolini. Kraj dana dočekaćemo uz predivan zalazak sunca na obali jezera. Noćenje u Bahir Daru, u hotelu.
Dan 5: Nakon doručka, nastavljamo put za grad Gondar, nekadašnje sedište etiopskih vladara. Četvoročasovna vožnja vodi nas kroz sela i nudi uvid u Amhara kulturu. Amharci ili Abisini naziv je semitske etničke grupe u Etiopiji. Veruje se da su potomci kralja Solomona i kraljice od Sabe. Etiopski car Hajle Selasije bio je njihov pripadnik.
Po smeštaju u hotel, idemo u obilazak Gondara: kraljevski dvor, šest zamaka, i još nekoliko važnijih zgrada. Obići ćemo i Fasilides bazen, koji se i danas koristi u ceremoniji Timkat (Bogojavljenje), muzej Palata Ras Gimb i Debre Biran Selasije crkvu, čija je tavanica najpoznatija u Etiopiji. Noćenje u Gondaru u hotelu. Ukupna vožnja tokom dana 4 sata/180 km.
Dan 6: Ujutro rano polazimo iz Gondara za Sankober. Zaustavljamo se u Debarku, kako bismo platili ulaznice i takse za Nacionalni park i drugo. Treking turu započinjemo u selu Bojit Rasa. Potrebno nam je 3-4 sata pešačenja kako bismo stigli u Sankober. Na domaku Sankobera uživaćemo u čudesnom pogledu, a možemo sresti i endemsku vrstu majmuna: gelada. U Sankoberu se snabdevamo sa hranom i ostalim potrepštinama. Noćenje u kampu u Sankoberu.
Dan 7: Iz Sankobera odlazimo u dolinu, kroz koju teče reka Vazla ili Koba (koja često presušuje). Po izlasku iz doline pruža se fenomenalan pogled na vodopade na reci Džinbar, iznad ambisa Gič. Prelazimo reku Džinbar i spuštamo se u selo Gič. Treking tura traje 4-5 sati. Noćenje u selu.
Dan 8: Nakon ranog doručka, polazimo iz Giča i započinjemo uspon na Imet Gogo (3926 m), odakle ćete imati spektakularan pogled na dolinu. Na putu do Čeneka, proćićemo kroz Korbete Metia prolaz – usek u steni – sa kojih se pruža izvanredan pogled na dolinu. Ovo je ujedno i dobro mesto za posmatranje žutoglavih bradaša – orla. Kamp u Čeneku. Treking tura u trajanju od 7-8 sati.
Dan 9: Iz Čeneka, nastavljamo istočno, preko doline ka planini Bvahit, koja se uzdiže iznad kampa u kojem smo proveli noć. Pošto prođemo Bvahit prolaz, imaćemo pogled na dolinu reke Mešeha, kao i na Ras Dašan. Staza se spušta, prolazi kroz selo Čiro Leba i vodi sve do Mešeha reke. Prelazimo reku i penjemo se u dolinu, do sela Ambikva. Noć u kampu u Ambikvi. Treking tura u trajanju od 6-8 sati.
Dan 10: Polazimo rano, kroz dolinu ka selu Mizma, gde nas čeka uspon do grebena sa kojeg se pruža lep pogled na dolinu. Put nas vodi dolinom do Ras Dašana. Uspon na vrh Ras Dašan 4550 m. Po usponu najvišeg vrha Etiopije, vraćamo se u Ambikvu na noćenje. Treking tura 8-10 sati.
Dan 11: Rano ujutru posle doručka iz sela Ambikva se spuštamo u selo Čiro Leba, a odatre prevozom se prebacujemo u kamp Čenek gde ćemo ručati. Posle ručka se rastajemo sa našim kuvarima i nosačima, I džipovima polazimo za Debark gde ćemo prenoćiti u hotelu ili Lodžu
Dan 12: DEBARK- AKSUM
Iz Debarka se vozimo do Aksuma. To je relativno duga ali veoma zanimljiva vožnja ( oko 6 sati) koja prolazi kroz zadivljujući pejzaž. Imaćemo dosta zaustavljanja da se protegnu noge i uživamo u pogledu.! Po dolasku u Aksum. Posetićemo arheološka nalazišta, visoke obeliske, grobnice koje su koristile masivnu kamenu arhitekturu i polje obeliska zapadno od grada. Takođe ćemo obići kompleks Tsion Mariam, ostatke drevne crke I staro sabejsko kamenje koje je razbacano po kompleksu. Kapela zavetnog Kovčega je ovde zajedno sa modernijim gonderinskim crkvama.
Smeštaj u hotel ili lodž.
Dan 13: HAVZIEN
Završnica našeg putovanja su dve noći u zadivljujućoj kući Korkor u Tigraju. Posle ručka posetićemo crke u stenama. Kamene crkve Tigraja su zadivljujuće ne samo po svojoj istoriji, rezbarijama i slikama, veći po predstaljanju verskog opredeljenja lokalnog stanovništva. Ugrađene visoko u liticu,neke od ovih crkava su dostupne samo penjanjem na vertikalnu liticu,a ipak ih i dalje koriste lokalni Etiopljani svih uzrasta.Pogled iz unutrašnjosti crkava je inzvarendan. Pogled dok sunce zalazi iza planina i nebo obasjano raznim bojama je saršen kraj naše avanture. Noćenje u Havzienu u hotelu ili lodžu.
Dan. 14- TIGRAI – Crkve Rock Heven
Dan predviđen za obilazak prelepih pejzaža i crkava oko Korkor Lodžea.
Noćenje u Hazienu u hotelu ili u lodžu.
 Dan. 15HAVZIJEN- LALIBELA
Posle doručka krećemo put Lalibele Ovo je celodnevna vožnja koja prolazi kroz brojna sela i prelepe predele. Na putu će biti mnogo zaustavljanja za fotografisanje. Po dolasku u Lalibeli , smeštaj u hotelu ili lodži. Slobodno veče Noćenje.
Dan 16: LALIBELA
U jutro započinjemo našu turu po crkvama uklesanim u stene u Lalibeli. Posetićemo crkve smeštene na severozapadu - Bet Medane Alem (Crkva Otkupitelja Sveta), najveći i najviši objekt isklesan iz jednog kamenog bloka na svetu. Predpostavlja se da je građena po uzoru na crkvu Svete Marije Sionske iz Aksuma; Bet Marijam (Marijina Crkva), jedina crkva s freskama, najpopularanija među hodočasnicima), Bet Meskel (Kapela Krsta), izdubljena delimično na mestu prirodne pećine; Bet Danagel (crkva Devica mučenica), urezana je u južnoj steni u dvorištu crkve Bet Marijam, to je najgrublje isklesan od svih objekata u Lalibeli; Bet Mikael i Bet Golgota (Crkva na Golgoti), u nju je zabranjen pristup ženama, u crkvi se nalaze reljefne skulpture sv. Ivana, sv. Stefana, sv. Đorđa i sv. Kirkosa.
Nakon ručka nastavljamo sa razgledanjem crkava smeštenim na jugoistoku – Bet Gabriel-Rufael (Crkva arhanđela Gabrijela i Rafaela); Bet Merkorios (Crkva sv. Merkura), uklesana u postojeću pećinu, sa fasadom na kojoj su 8 grubo isklesanih stubova; Bet Amanual (Crkva sv. Emanuela), ovaj objekat izdvaja se svojom spoljašnjom dekoracijom i Bet Aba Libanos (Crkva Aba Libanos), pravougaone je osnove, isklesana sa sve četiri strane. I na kraju, posetićemo najpoznatiju crkvu - Bet Gijorgis (crkva Sv. Đorđa), podignuta je kao posljednja na početku 13. veka, za nju se priča da je sv. Đorđe lično rukovodio radovima, ima oblik grčkog krsta. Noćenje u Lalibeli.
Dan 17 : POSETA MANASTIRA U OKOLINI LALIBELE
Posle doručka krećemo u posetu interesantne crkve Asheton Mariam manastir koji se nalazi urezan u steni na visini od 3100 m. Do manastira možemo doći pešice ili jahanjem na iznajmljenoj mazgi, gde ćete biti nagrađeni spektakularnim pogledom na grad Lalibela i okolne doline.
Noćenje u Lalibeli.
Dan 18Let LALIBELA - ARBAMINČ
 Posle doručka, transfer do aerodroma, let do Adis Bebe i nastavak leta za Arbaminch.
. Po dolasku čeka nas vozač gde nas vozi u Čenču gde ćemo posetititi ljude iz Dorze koji su poznati po svojoj kulturi tkanja koja se ogleda u njihovoj prekrasnoj pamučnoj odeći, ogradama i bambusovim kolibama u obliku košnice. Prenoćište Paradise lodž. Svi obroci uključeni.
Dan 19: Poseta plemena Konso I Mursi
Posle ranog doručka, vožnja do sela Konso (UNESCO lokacija) I posećujemo Konso ljude i njihovu kulturu življenja. Dalje se vozimo do Nacionalnog parka Mago i posećujemo pleme Mursi. Oni su poznati po čudnom običaju gde njihove žene kada postignu zrelost razrežu donje usne i umetnu kružne diskove. U popodnevnim satima, ako vreme dozvoli, napravićemo izlet u zanimljivo selo Ari da bismo iskusili njihovu kulturu i način života koji će pokazati članovi sela. Prenoćište Eko Omo ili Jinka Resort. Obroci uključeni.
Dan 20: Vožnja do sela Turmi
Nakon doručka, vožnja do sela Turmi- naselja plemena Hamer. Ako je dan subota ili utorak ili četvrtak, posetićemo lokalnu pijacu uz put. Ostatak dana posetićemo selo Hamer. Žene Hamera poznate su posebno po svojim upadljivim, ukrašenim velikim pletenicama oker boje koje izgledaju kao velike rese, kožnim suknjama ukrašenim interesantnim krugovima, i desetak ili više bakarnih narukvica pričvršćenih čvrsto oko njihovih ruku. Muškarci su poznati po ceremoniji skakanja preko bikova. Ovaj zanimljiv ritual se može videti samo spomenutim danima. Noćenje u Buski. Obroci uključeni
Dan 21: Turmi
Ujutro idemo na izlet u Murulle - selo Karo, koji je pleme sa najmanje članova, a poznati su po svojim slikama na telu koje oslikavaju pred važne ceremonije. Najupečatljivija stvar kod simboličkih i ornamentalnih izraza Karo naroda je oslikana dekoracija tela i lica.
U popodnevnim satima, pravimo izlet u Omorate, prelazimo reku Omo brodom, posećujemo ljude iz Daseneča koji su poznati po specifičnoj tetovaži urezivanja simbola na telu. Noćenje u Buska lodge. Obroci uključeni
Dan 22: Vožnja do Arbaminch i let nazad u Addis Abebu
Posle ranog doručka, vozimo se u Arbaminch da odletimo nazad u Addis Abebu. Po dolasku u Adis Abebu, nastavak leta za Beograd.
TROŠKOVI PUTA PO UPITU kod organizatora. Akcija je namenjena članovima kluba.
U troškove aranžmana ulazi:
- Obilazak Adis Abebe (vodič, prevoz, sve ulaznice plaćene, smeštaj)
- Obilazak Bahir Dara (vodič, prevoz, vožnja čamcem, sve ulaznice plaćene, smeštaj)
- Obilazak Semijenskih planina (tri obroka, 4 litre vode po danu, vodič, izviđač, prevoz, sve ulaznice u Park plaćene, smeštaj, profesionalni kuvar, oprema za kampovanje – šatori, dušeci, vreće za spavanje, stolovi, stolice – mule i vodiči mula). Kampovanje uz vatru svako veče.
- Obilazak Gondara (vodič, prevoz, sve ulaznice plaćene, smeštaj)
- Obilazak Lalibele (vodič, prevoz, sve ulaznice plaćene, smeštaj)
Obilazak plemenskih zajednica južnom delu Etiopije
- Smeštaj u hotelima sa 3 ili 4 zvezdice (dve osobe smeštene u dvokrevetnoj sobi ili sobi sa bračnim krevetom) sa kupatilom tokom celog puta
- Mini bus, iskusni vozač sa znanjem engleskog jezika tokom cele ture
- Hrana - (doručak, ručak i večera, uključujući i flaširanu ili mineralnu vodu) tokom puta
- Sve ulaznice predviđene programom
- Unutrašnji avio letovi
- Prevoz do/od aerodroma
U troškove ne ulaze: međunarodni letovi ( najeftinija dolara)
 Napojnice vodičima
   Viza za Etiopiju 50 dolara
   Putno osiguranje
  Hrana prvog i zadnjeg dana
PRIJAVA UZ AKONTACIJU OD 600 $ ( dolara) ostatak uplate po dogovoru sa organizatorom.
USLOVI I NAČIN PLAĆANJA
• po potpisanoj izjavi ugovoreni–započeti način plaćanja se ne može naknadno menjati
• cena je garantovana samo za uplatu kompletnog iznosa, u suprotnom, garantovan je samo iznos akontacije.
U slučaju manjeg broja prijavljenih cena će se korigovati uz dogovor grupe.
NAPOMENE: 
Prijave najkasnije 30 dana pre polaska.
Moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od raspoloživosti mesta na letovima.
U slučaju odustajanja, a kupljene avio karte i bukiran smeštaj na navedenim lokacijama, akontacija se ne vraća. Prijavljeni u tom slučaju treba naći zamenu.
.Svaka promena programa putovanja kod samog putnika u toku putovanja, a uz saglasnost organizatora putovanja ne predstavlja izmenu ugovorenog programa.
• Organizator putovanja zadržava pravo izmene programa putovanja (redosled pojedinih sadržaja programa usled objektivnih okolnosti).
• Turu je moguće realizovati i sa manjim brojem putnika uz neophodne korekcije cene i uslova putovanja uz saglasnost prijavljenih putnika.
• Svi putnici po prihvatanju programa obavezni su da se upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja, uslovima putnog zdravstvenog osiguranja i opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
• Smeštajne objekte u ovom programu kategorisala je Turistička asocijacija zemlje koju posećujemo.
• U slučaju nedovoljnog broja putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu puta je najkasnije 30 dana pre polaska.
• U slučaju promene na monetarnom tržištu, kao i promene u cenama prevoznika, konzularnog predstavništva i osiguravajućih društava organizator zadržava pravo da koriguje cenu aranžmana.
• Obaveza je putnika da za putovanje obezbedi ispravan putni dokument i da se pridržava carinskih i drugih propisa. Organizator ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize i nije odgovoran ukoliko pogranične ili imigracione službe ne odobre ulazak putnika u drugu zemlju. Putnik sam snosi troškove svog povratka u Srbiju. U slučaju gubitka putnog dokumenta, putnik sam snosi troškove svog boravka u mestu konzularnog predstavništva, kao i troškove puta priključenja grupi ili povratku u Srbiju.
• Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu (krađu, gubitak stvari…) ili bolest putnika.
• Putnici koji nisu državljani Srbije, u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
• Postoji mogućnost promene itinerera na letovima, promene ruta putovanja, ali uz obilazak svih navedenih mesta i lokaliteta navedenih u programu, sa čim se ne smanjuje atraktivnost putovanja.
• Kod aranžmana koji uključuju prevoz avionom, nakon kupovine avio karata u slučaju odustajanja nemoguće je refundiranje istih i u tom slučaju važe uslovi avio kompanija
• Učesnici ture moraju biti psihofizički spremni za put, kao i na eventualne promene i improvizacije na terenu.
• Kalkulacija je rađena na bazi od minimum 15 prijavljenih putnika; ukoliko se prijavi manji broj putnika, putovanje se može realizovati uz povećanje čitavog iznosa putovanja u odnosu na broj putnika u cilju pokrivanja svih troškova organizatora putovanja uz saglasnost putnika.
• Ukoliko putnik otkaže putovanje mesec i više dana pred polazak na put, da bi povratio uplaćena sredstva može naći zamenu, u protivnom organizator ima pravo da zadrži novac za organizacione troškove, a to je 40% od ukupne cene koštanja ture sa uključenim avio taksama.
• Ukoliko putnik otkaže putovanje u kraćem periodu od mesec dana pre puta, može pronaći zamenu, ali nema pravo na povraćaj novca, ukoliko je organizator putovanja međunarodne i lokalne avio karte i troškove putovanja u vidu ekskurzija, hotela, transfera i lokalnih vodiča već isplatio lokalnim agentima u zemlji u koju se putuje.
PRIJAVA ORGANIZATORU PUTOVANJA: +381 61 108 9778, davidsadventureteam@gmail.com

NAPOMENA:

  • Svi učesnici mojaju imati uplaćenu godišnju klubsku članarinu.

OPREMA: spisak opreme se dobija nakon prijave za akciju.

DOKUMENTA:

  • Pasoš,
  • Lično putno osiguranje
  • Osiguranje sa planinarskim rizikom možete nabaviti preko našeg kluba.
  • Članska karta kluba

RAS DEGEN, SIMEIN MOUNTAINS

ETIOPIJA 1

ETIOPIJA 2

ETIOPIJA 3