VISOKOGORSTVO

Visokogorstvo predstavlja ekstremnu planinsku aktivnost na granici sa alpinizmom, ili prelazni oblik planinarenja ka alpinizmu. Nema jasnog razdvajanja. Visokogorci koriste u određenim situacijama alpinističke tehnike i veštine, specijalnu opremu.

ALPSKO I EKSPEDICIJSKO VISOKOGORSTVO

Deli se na alpsko i ekspedicijsko visokogorstvo.

Alpsko visokogorstvo podrazumeva uspone na vrhove direktno iz baze, tj. kampa u jednom danu, dok se ekspedicijsko sastoji iz većeg broja dana, penjanja iz etapa, zbog velkih visina, koje zahtevaju i dužu aklimatizaciju.

ALPINIZAM

Alpinizam je najekstremniji oblik planinarstva. Podrazumeva kretanje neobeleženim planinskim stazama, vertikalama, smerovima.

Alpinizam je složena sportska aktivnost (stilovi penjanja, slobodno penjanje, zaleđeni vodopadi , glečerske ture).

GREŠKE SE RETKO PRAŠTAJU!

PENJANJE POČINJE U TRENUTKU KADA POČINJEMO KORISTITI RUKE U CILJU ODRŽAVANJA RAVNOTEŽE.

JULIJUS EVOLA O VISOKOGORSTVU

Visokogorstvo zahteva asketizam i okretanje ka unutra.

U borbi protiv planinskih visova akcija je konačno oslobođena svih mašina i svega onog što čoveka odvlači od neposrednog i apsolutnog odnosa sa stvarima. Gore, nadomak neba i raspuklina - usred mime i tihe uzvišenosti vrhova; među divljim vetrovima i snežnim olujama; u zaslepljujućoj svetlosti lednika; ili usred divlje, beznadežne vertikalnosti zidova stenja - moguće je probuditi (kroz ono što na prvi pogled može izgledati kao puko korištenje tela) simbol prevazilaženja, istinski duhovnu i virilnu svetlost; moguće je načiniti kontakt sa primordijalnim silama zaključanim unutar udova tela.