ISTORIJA SKAJRANINGA

Nastao je od male grupe planinara koju je predvodio Marina Đakometija, koji su trčali i postavljali rekorde na Mont Blancu, Monte Rosi u italijanskim Alpama devedesetih godina.

Uz sponzorstvo brenda „FILA“ 1993. godine skajraning je promovisan i pokrenut širom svetskih planinskih venaca sa takvim nadahnućem da je inspirisao mnoge trke širom sveta.

MEĐUNARODNA SKAJRANING FEDERACIJA

Skajraningom (Skyrunningom) kao sportskom disciplinom danas upravlja Međunarodna Skajraning Federacija (International Skyrunning Federation) koja je tu ulogu 2008. godine „preuzela“ od Federacije za sport na visinama.

Glavni ciljevi Međunarodne Skajraning Federacije su upravljanje, promocija i razvoj Skajraninga i drugih sličnih sportskih aktivnosti na svetskom nivou.

NEBESKO TRČANJE

Skajraning kao sportska disciplina danas broji više od 200 trka širom sveta sa oko 30.000 učesnika iz 54 zemlje. Među ovim zemljama od nedavno se nalazi i Srbija.

TAKMIČENJA

Kontinentalna takmičenja se održavaju na svake dve godine, Svetske na svake četiri a pored njih postoji i poseban događaj „Skaj gejms“(„Skygames“), koje jedino nije otvorenog tipa već samo za zvanične nacionalne reprezentacije. ISF je pridruženi član UIAA koji je član IOC (Međunarodnog Olimpijskog komiteta) što je jako bitno iz razloga lobiranja za ulaz u porodicu Olimpijskih sportova.