JORDAN – Jabal Um Addami (1854 m)
» » JORDAN – Jabal Um Addami (1854 m)

JORDAN – Jabal Um Addami (1854 m)

Datum: april/maj 2023

PLANINARSKA AKCIJA

Raj za ljubitelje istorije i avanture

PLAN PUTOVANJA:

DAN 1  Okupljanje grupe u Beogradu i polazak za Aman, dolazak, ,  noćenje.

DAN 2  Celodnevni obilazak Amana, citadela rimski amfiteatar, tursko kupatilo, Abu derviš džamiju. Noćenje.

DAN 3   Polazak iz Amana ka Mrtvom moru, duža pauza kupanje po želji a zatim nastavak puta ka Wadi rumu. Dolazak u kamp u pustinji, večera i noćenje.

DAN 4 Doručak. Obilazak pustinje sa džipovima Lorensova( Lorens od Arabije) kuća i izvor, Nabateanski hram, kanjon Khazali, peščane dine, kameni most. Dolazak u kamp, slobodno vreme, tradicionalna Beduinska večera.  Noćenje.

DAN 5 Doručak. Polazak džipovima ka planini Jabal Um Addami oko 40 min vožnje. Uspon na vrh 1854 m . Uspon nije tehnički ni kondiciono previše zahtevan i traje oko 3 h. Povratak u kamp, druženje uz vatru i tradicionalnu Beduinsku muziku. Večera, noćenje.

DAN 6 Doručak. Polazak ka planini Burdah gde ćemo se popeti na najveći luk (most) u pustinji Vadi rum. Sam izlazak na luk je malo zahtevniji. Povratak u kamp, druženje uz vatru i tradicionalnu Beduinsku muziku. Večera, noćenje.

DAN 7  Doručak. Polazak ka Petri. Celodnevni obilazak Petre i njenih znamenitosti. Večernji dolazak u Aman, smeštaj, noćenje.

DAN 8  Slobodne aktivnosti u toku dana, moguć obilazak nekog od arheoloških lokaliteta u blizini Amana, pakovanje za povratak, večernji let.

TROŠKOVI PUTA: objavljujemo do kraja oktobra 2022

Troškovi obuhvataju :

 • Avio prevoz sa svim taksama
 •   Svi transferi
 •   Smeštaj u Amanu na bazi noćenja
 •   Smeštaj u pustinji na bazi polupansiona + voda i čaj
 •   Sve navedene aktivnosti u pustinji
 •   Celodnevni obilazak Petre
 •   Usluge vodiča i troškove organizacije putovanja

Troškovi ne obuhvataju :

 • Međunarodno zdravstveno i putno osiguranje
 •   Vizu za Jordan

PRIJAVE KOD VODIČA:

Vodič :  Slaviša Matović

 +381 64 13 33 130 ,    matke972@gmail.com

DOKUMENTA:

 • Pasoš
 • Uplaćena klubska članarina za tekuću godinu.
 • Putno osiguranje
 • Osiguranje za dane boravka na planini - možete nabaviti preko našeg kluba.

JABAL UMM AL -DAMI / Najviši vrh Jordana

PETRA:

Jordan je arapska država na Bliskom istoku, graniči se sa Sirijom na severu, Irakom na severoistoku, Saudijskom Arabijom na istoku i Izraelom na zapadu. Jordan izlazi na Crveno i Mrtvo more. Klima u Jordanu je suva i vruća jer je zemlja uglavnom pustinjska.

Aman je najveći i glavni grad Jordana, njegov ekonomski kulturni i politički centar. Jedan je od najmodernijih arapskih gradova i glavno turističko odredište. Aman je prepun arheoloških lokaliteta iz raznih istoriskih perioda i jedna od najstarijih ljudskih naseobina.

Petra je još 400 godina pre nove ere bila glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca i centar trgovine, na glavnom putu začina bila je svratište karavana zbog izobilja pijaće vode. Dugo je grad bio sakriven od ostatka sveta okružen strmim liticama na nekim mestima visokim i do 200 metara te je stoga bio neosvojiv sa istoka, zapada i juga. Ljudi ovde nisu pravili grad od kamena nego su u kamenu isklesali grad. Tako usječenom u stenu i opkoljenom srtmim liticama u njega se moglo ući jedino kroz krivudavi i uzani tjesnac. Tek 1812 godine Petru je otkrio Ludvig Burhart iz Švajcarske. Naj poznatije građevine su: Faraonska riznica tj. grobnica Hazne al Firuan, Rimska arena – Amfiteatar isklesan u steni sa 33 reda sedišta mogao je da primi 5000 posetilaca, te mnogobrojne grobnice uklesane u kraljevskoj steni. Petra se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine i jedno je od 7 svetskih čuda.

Vadi rum je područje u južnom Jordanu poznato kao Dolina meseca u kojem se nalaze različiti pustinjski predeli uskih kanjona, prirodnih lukova, vrtoglavih litica i pećina. Petroglifi natpisi i arheološki ostatci pronađeni na ovom području svedoče o ljudskoj naseljenosti unazad više hiljada godina. Posebno je vredno 25 000 rezbarija i 20 000 natpisa u stenama zahvaljujući kojima se može pratiti evolucija i rani razvoj pisma. Veličanstvena i istovremeno surova pustinja slovi za jednu od najlepših na planeti. Njena lepota bezgranično prostranstvo i grandioznost zadivljuje ljubitelje prirode.

Jabal Um Addami 1854 m nadmorske visine je najviša planina u Jordanu, na granici sa Saudijskom Arabijom. Ako pogledate sa vrha sa jedne strane se može videti pustinja Vadi rum a sa druge Saudijska Arabija.

Enter the adventure…