GRUZIJA – TREKING HODOČAŠĆE
» » GRUZIJA – TREKING HODOČAŠĆE

GRUZIJA – TREKING HODOČAŠĆE

SVETINJAMA GRUZIJE - TREKING AVANTURA

Datum: 16.11-07.12.2024. godine

DUHOVNA AVANTURA
TEŽINA: LAKO

Klub David's Adventure Team u organizaciji sa udruženjem SION MEDIA organizuje duhovnu treking avanturu.

PLAN PUTOVANJA:

Pokloničko putovanje Gruzija 08.11 – 14.11. 2024

Prvi dan

Let Beograd – Istambul – Tbilisi u 11:20/00:50

Po sletanju u Tbilisi, pasoške procedure, smestaj u hotel.

Drugi dan

Doručak. Kutaisi-Gelati-Motsameta

Ujutro krećemo u posetu manastiru i akademiji Gelati (12. vek) – lokalitetu UNESKO-a. Manastir Gelati Kompleks (12. vek) je jedan od najstarijih obrazovnih centara u Evropi, koji takođe objedinjuje nekoliko crkava i grobnica najvećeg kralja Gruzije – Davida Graditelja. Ovaj gruzijski arhitektonski ansambl, UNESCO, ima uvršten na listu svetske baštine. Kasnije vožnja do manastira Motsameta koji je posvećen hrišćanima braća koja su postala žrtve arapskog masakra u 8. veku. Zatim, vožnja do Kutaisija. Posetite Bagrati Katedrala. Slobodno vreme u gradu. Kasnije vožnja do Tbilisija. Dolazak u Tbilisi smeštaj u hotel.

Motsameta Monastery — G2G

Treći dan: 

Doručak. Tbilisi-Mcheta-Tbilisi.

Danas posećujemo drevnu prestonicu i verski centar Gruzije – Mchetu i njena istorijska mesta: Jvari Manastir (6. vek) i impresivna katedrala Svetitskhoveli (11. vek) u kojoj je sahranjena odeća Hristova. I Jvari i Svetitskhoveli su UNESCO-ve svetske baštine. Nastavićemo do ženskog manastir Samtavro, koji je jedan od najvažnijih spomenika kulture. Ovde je živela Sv. Nina, ovde su sahranjeni kralj Mirijan i kraljica Nana. Abibo U manastiru Samtavro sahranjen je i Nekreseli, jedan od asirskih otaca. Nakon toga, kratka vožnja do posete srednjovekovni manastirski kompleks, Šiomgvime. Prva monaška zajednica na ovom mestu osnovana je u 6. veku monah Šio, jedan od trinaest asirskih otaca koji su došli u Gruziju kao hrišćanski misionari. Nakon istraživanja kompleks, povratak u Tbilisi. Noćenje u hotelu u Tbilisiju.

Četvrti dan: 

Doručak. Glavni grad Gruzije, Tbilisi. Prošetaćemo starim delovima grada, uskim ulicama da biste uživali u šarenim kućama, balkonima sa šarama i divnim uzorci moderne arhitekture. Obilazak počinjemo od crkve Metehi (13. v) sa veličanstveni pogled na stari Tbilisi. Šetnja krivudavim uličicama vodi nas do glavnih znamenitosti grada i poseta crkve Sion i Ancishetri. Posle ćemo uzeti žičaru da uživate u panoramskom pogledu na ceo grad i kroz drevnu tvrđavu Narikala (4. v).Na kraju posećujemo najveću katedrala u regionu Kavkaza – Saborna crkva Svete Trojice, sagrađena između 1995. i 2004. godine mešavinom stare i moderne arhitekture. Noćenje u hotelu u Tbilisiju.

Peti dan:

Doručak. Tbilisi-Signagi-Gurjaani-Sagaredjo-Tbilisi

Ujutro se vozimo do gradića Sighnaghi koji će nas impresionirati svojom starom ogradom i malim kućama sa krovovi od crepa i uređeni balkoni. Odavde se pruža slikovit pogled na Alazansku dolinu i Veliki Kavkaz planine. Zatim poseta manastiru Bodbe (4. vek), gde se nalazi grob Svete Nine, kapadokijske devojke koji je gruzijski narod preobratila u hrišćanstvo već 337. godine nove ere. Nakon toga, vožnja do Gurjaani i poseta Gurjaani Crkva Kvelacminda, koja je neobičan spomenik lokalne arhitekture, jer je jedini sačuvani primer dvokupolne crkve u zemlji Gruzije. Sagrađen u 8.-9. veku, Gurjaani Kvelatsminda sada pripada Eparhija Gurjaansko-Velistsihe. Povratak u Tbilisi, na putu poseta katedrali Ninocminda, u selu Sagarejo. Noćenje u hotelu u Tbilisiju.

Šesti dan:

Doručak. Posetićemo katedralu Samtavisi. Crkva je tipičan primer i osnivač gruzijskog tumačenja krstougaonih crkava. Bilo je izgrađena u periodu dekorativnog i umetničkog procvata u arhitekturi Gruzije. Poseta i slobodno vreme u gradu Gori, ko bude želeo može posetiti Staljinov muzej. Povratak u Tbilisi.

Sedmi dan:

U jutarnjim satima oko 02:30 napustanje hotela, i odlazak na aeedrom. Let Tbilisi – Istambul – Beograd u 05:00/10.20

Let Kutaisi – Solun u 19:05 – 20:50 časova.

 

PRIJAVA ORGANIZATORU PUTOVANJA: +381 61 108 9778, davidsadventureteam@gmail.com
KOTIZACIJA: 570 eur + avio karta koja je oko 200e
U kotizaciju spada: smeštaj u hotelu sa doručkom, autobuski prevoz, ulaznice i tips za vozače i vodiča.

U kotizaciju ne ulazi:

  • avio kompanija sa kojom se leti - Pegazus avio kartu kupuje ovlašćena agencija, za sve neispravnosti na karti ukoliko se pojave snosi agencija, koja je odgovorna za unos podataka na kartu i sve što je neophodno oko čekiranja. Udruženje ne snosi odgovornost za ageciski propust, ukoliko se desi.
    lični troškovi.

NAPOMENA:

  • Svi učesnici mojaju imati uplaćenu godišnju klubsku članarinu.

OPREMA: spisak opreme se dobija nakon prijave za akciju.

DOKUMENTA:

  • Pasoš
  • Lično putno osiguranje
  • Članska karta udruženja ili kluba

GRUZIJA

Motsameta

Shio-Mgvime Monastery

MANASTIR GELATI