Francuska zastava

FRANCUSKA, MONT BLANC, 06. jul 2015.

Mont Blanc (na italijanskom: Monte Bianco) je ime planinskog masiva i njegovog najvišeg vrha, koji je sa svojih 4 810 metara najviši u Evropi.

Geografske karakteristike

Mont Blanc je smešten u Alpama, masiv leži uz francusko- italijansku granicu, a doseže do Švajcarske. Prostire se oko 40 km jugozapadno od Martignya u Švajcarskoj, i ima maksimalnu širinu od 16 km.

Sam vrh se nalazi na francuskoj teritoriji.

Oko Mont Blanca leže drugi manji masivi i doline; Sive Alpe (jug), Dolina Chamonix i Savojske Alpe (zapad), Peninske Alpe (severoistok) i Dolina Courmayeur (istok).

Ostali visovi u masivu su: Mont Blanc du Tacul, Mont Maudit, Aiguille du Géant, Les Grandes Jorasses, Mont Dolent i Aiguille du Midi.

Glečeri pokrivaju oko 100 km² Mont Blanca (odakle mu i ime – Bela planina).

Ledene reke protežu se od središnje kupole leda sve do ispod 1490 metara. Mer de Glace je drugi najduži glečer u Alpama, on se spustio na visinu od 1250 metara – 1930. Od početka 17. veka, glečeri pojačano klize prema Dolini Chamonix, pritom su uništili ili zakopali puno obradivog zemljišta i kuća. Od tada se glečeri načelno tope i smanjuju, ali uz povremene periode kad se ponovno obnavljaju i rastu.

Naučnici P. Martel – 1742. godine i Jean A. Deluc – 1770. godine, a kasnije i Horace Benedict de Saussure prvi su upozorili na to da bi Mont Blanc mogao biti najviša planina u Evropi. Taj epitet je odmah postao izazov da se netko popne na njegov vrh. Do njega je prvi stigao 1786. godine Michel-Gabriel Paccard, lekar iz Chamonixa, zajedno sa svojim pratiocem i nosačem Jacquesom Balmatom, inače lokalnim seljakom. Paccardov uspeh i danas se smatra jednim od najvećih planinarskih poduhvata u istoriji planinarstva. Već sledeće godine na vrh se popeo Horace Benedict de Saussure. 

Nakon toga je poraslo interesovanje za planinu koju su osim planinara sada počeli da posećuju i obični ljudi. Popularnost planine se povećala kad je 1870. godine izgrađen dobar put do Chamonixa, koji se pretvorio u eksluzivno mesto. Danas je Mont Blanc najveća turistička destinacija u Alpima, sa brojnim žičarama i skijalištima, pa je tradicionalna pastirska privreda gotovo potpuno zanemarena.

  • ORGANIZATOR: Klub avanturističkih sportova David's Adventure Team
  • VODIČ: David Kovačević, +381 64 51 75 118, kovacevic.david@gmail.com