Maroko – Visoki Atlas 4.167 m
» » Maroko – Visoki Atlas 4.167 m

Maroko – Visoki Atlas 4.167 m

MAROKO-AFRIKA

MAROKO-AFRIKA

Datum: oktobar 2019.

PLANINARSKA AKCIJA,

TEŽINA:  SREDNJE NAPORNO

Maroko ili zvanično Kraljevina Maroko je zemlja na severozapadu Afrike. Izlazi na Atlantski okean i Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom na istoku i Zapadnom Saharom na jugu. Maroko je pod svoju kontrolu stavio Zapadnu Saharu, čiji najveći deo teritorije drži još od 1975. godine. Samo ime Maroko potiče od imena bivše prestonice Marakeš (znači „Božija zemlja“ na berberskom jeziku). Prvi zabeleženi stanovnici područja današnjeg Maroka bili su Berberi. Krajem 7. veka s istoka su stigli arapski osvajači i doneli islam. U 11. veku područje je postalo deo države Almoravida, a u 12. veku Almohada. U 16. veku Marokanci su se uspeli odupreti pokušajima evropske kolonizacije i otomanskim osvajačima koji su zauzeli susedni Alžiri na taj način stvorili zasebni identitet. Godine 1666. lokalni vladar sa severoistoka Ar-Rašid zauzeo je Fes, a nešto kasnije i većinu marokanske unutrašnjosti, utemeljivši tako dinastiju Alavi koja vlada Marokom do danas.

Plan putovanja:

Program puta :

Dan 1 

Okupljanje grupe u Beogradu i polazak za Marakeš preko Budimpešte dolazak i noćenje.

Dan 2

Doručak. Celodnevni obilazak Marakeša: medina, trg Đema el Fna, džamija Kutubija, plata Bahia, vrtova Menara i Mažorel noćenje.

Dan 3 

Doručak, polazak ka Imlilu slikovitom berberskom gradiću smeštenom na zapadnim obroncima Atlasa, dolazak smeštaj popodnevne slobodne aktivnosti i noćenje.

Dan 4 

Doručak.Priprema i polazak kroz dolinu a potom uspon vijugavim planinskim putićem do planinarskog doma Tubkal (3206m) smeštaj, večera, noćenje.

Dan 5 

Rani jutarnji polazak ka najvišem vrhu Severne Afrike - Tubkalu 4167m.

Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu, povratak do doma Tubkal. Odmor i povratak u Imlil. Noćenje.

Dan 6

Polazak u ranim jutarnjim satima iz Imlila ka Agadiru. Usputne pauze po potrebi, dolazak u Agadir smeštaj, slobodno vreme i noćenje.

Dan 7 

Odmor u Agadiru. Mogućnost organizovanja fakultativnih izleta u pustinju i sl.

Dan 8 

Ustajanje, doručak priprema za polazak ka Marakešu. Let za Budimpeštu I transfer do Beograda.

Dan 9

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.

OPREMA:

  • Planinarske cipele (obavezne), kamašne, ranac transportni i manji za završni uspon, čeona lampa, štapovi, garderoba za planinske uslove prilagođene vremenskim prilikama  gore- tex (kapa, aktivni veš, rukavice 2 para, naočare za sunce sa UV zaštitom glečerske), krema sa UV faktorom, lična apoteka.

USLOVI PUTOVANJA: po upitu za članove kluba

Prosledite pitanja na email vodiča koji vodi akciju. 

DOKUMENTA:

  • Članska karta kluba overena za 2019 godinu
  • Pasoš
  • Lična karta
  • Zdravstvena knjižica

PRIJAVE KOD VODIČA:

David Kovačević

+381 64 51 75 118

kovacevic.david@gmail.com

Video sa naše avanture u Maroku