Velika Turska avantura
» » Velika Turska avantura

Velika Turska avantura

Datum:30.07.-14.08. 2021.

Planine Ararat i Nermut, čudesna Kapadokija,

Gradovi Istambul, Mardin, Halfeti, Šanliurfa i Dogubajazit

Planina Ararat je ugašeni vulkan prekriven snegom najviši je vrh Turskei pripada Kavkaskom masivu. Nalazi se na severoistoku Turske 16 km zapadno od Irana i 32 km južno od Jermenije. Planina se sastoji od dva vrha Malog visine 3896m, i Velikog 5165m povezanih platoom okamenjene lave. Ararat se pominje u knjizi postanja kao mesto gde se nasukala Nojeva barka. Ararat je simbol Jermenije čiji je sastavni deo bio sve do 1915 god. i vidi se sa skoro svih lokacija iz ove zemlje.

Mardin je grad na jugoistoku Tuske blizu granice sa Sirijom koji sa svoje kamenite visoravni pruža predivan pogled na plodnu dolinu Mesopotamije i reke Tigar i Eufrat kolevku današnje civilizacij. Grad je poznat po svojoj karakterističnoj arhitekturi i trenutno se radi na njegovom stavljanju na listu UNESCO-a

Halfeti je mali poljoprivredni i ribarski gradić na obalama reke Eufrata podeljen na dva dela Novi i Stari grad. Deo starog grada je potopljen pod vodom nakon izgradnje brane Birečik 1999 god. A stanovnici su preseljeni u Novi grad udaljen petnestak kilometara. Očuvan je deo starog grada a brojni spomenici džamije i kamene kuće mogu se videti iznad i ispod vode. Regija je poznata i jedinstvenoj ruži cne boje koja se jadino ovde može naći.

Nermut je jedan od najspektakularnijih arheoloških lokaliteta u Turskoj, drevno nalazište i mauzolej sa kamenim statuama i njihovim razbacanim glavama po vrhu istoimene planine. Planina Nermut je najviša planina venca Antitaur sa vrhom visokim 2134m na kome se nalazi hram grobnica kralja Antioha. Hram okružuju statue Zevsa, Heraklea, Antioha kao imnogobrojne stataue lavova i orlova visoko i do deset metara i teške po šest tona.

Šanliurfa je grad u jugoistočnom delu Turskena brdovitoj visoravni Anadolije. Prvi pisani dokumenti u kojima se grad pominje potiču iz 4 veka p.n.e. Grad je bogat kulturno istiriskim i religioznim nasleđem. Specifičnost grada je njegova tradicionalna kamena arhitektura, kamene kuće bazari ulice, veliki broj manastira crkava i džamija, prelepe fontane, hamami, antički dvorac kao i druge znamenitosti i sa pravom ga zovu muzej pod otvorenim nebom.